Attala Értéktár Bizottság

A bizottság elnökének Kőnigné Nagy Magdolnát, mint a település alpolgármesterét választották, tagjai pedig Cserné Beles Szandra óvónő és Csutorás László személyi asszisztens Attalából, Zelfel György mezőgazdasági gépgyűjtő, helytörténész Nagyberkiből és Bodó Imre dombóvári helytörténész és a Fekete István Múzeum alapítója.

Az alakuló ülés alkalmával már elfogadtak 14 helyi értéket, melyekből ötöt felterjesztenek a Tolna Megyei Értéktár bizottsághoz. Az tanácskozáson újabb javaslatok hangzottak el, melyeket a következő összejövetelen fogják megtárgyalni.

Októberben ismét ülésezett az attalai Értéktár Bizottság. Az idén másodszor ült össze a testület a községházán. Kőnigné Nagy Magdolna elnök köszöntötte a megjelent tagokat és ismertette az újabb értéktári javaslatokat. Összesen kilenc helyi érték került elfogadásra, a Tulipános ládától, a Szüreti felvonuláson át a Motor Múzeumig, az Úrnapi körmenettől az Útmenti keresztekig. A következő gyűlésen döntenek arról, hogy mely értékeket tejesszék fel a megyei Értéktár Bizottsághoz. S végül felkeresték a falu határában található Árpád- kori templom maradványait. Köztudott, hogy 1332-ben Othala templomos hely volt plébániával is rendelkezett. Zelfel György és Bodó Imre tagok felvetették, hogy jó lenne a mintegy 50 cm magas falmaradványokat konzerválni és bemutatni a nagyközönségnek is. Egyébként az északi és a déli fal mintegy 12 m hosszú. Ebből látható, hogy nem jelentéktelen építményről van szó. S végül a közeli Zsidó temető kevés síremlék- töredékeit is megtekintették.

Attala község címere
Card image cap
Attala község címere
Card image cap

Attala Értéktár Bizottság álltal elfogadott helyi értékeink

Attala Értéktár Bizottság alakulógyűlés jegyzőkönyve

Tolna Megyei Értéktár októberi határozata

Értéktár javaslattevő lap

Attalai Értéktár Bizottság felhívása